Concursul Interjudeţean stea Grigore Moisil stea Matematică-Informatică

Prezentare Tîrgu Mureş

Tîrgu Mureş, (în maghiară Marosvásárhely, germană Neumarkt am Mieresch, latină Novum Forum Siculorum) este municipiul de reşedinţă al judeţului Mureş, România. Este un important centrul cultural, industrial, economic şi de educaţie a Transilvaniei.

Pagina»   1   2   3   4   

Palatul Culturii

Palatul Culturii a fost ridicat între anii 1911 şi 1913 şi este o construcţie remarcabilă din centrul Tîrgu-Mureşului. A fost construit in stilul Şcolii Lechneriene, la iniţiativa primarului Bernády György. Palatul este apreciat atât pentru exterior, cât şi pentru decoraţiile interioare. Acoperişul este decorat cu ţigle albastre, roşiatice şi albe. Pe faţada principală, statuile şi basoreliefurile sunt din bronz. Ferestre cu vitralii unice decorează "Holul Oglinzilor". Holul interior, care are o lungime de 45 m, este făcut din marmură de Carrara şi este definit de două oglinzi veneţiene magnifice, care dau vizitatorilor impresia de infinit. Palatul Culturii este sediul mai multor instituţii, printre care Orchestra Filarmonicii de Stat, Biblioteca Judeţeană, Muzeul de Artă, expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie.

Clădirea palatului administrativ

Prima clădire a secolului 20 menită să dea centrului oraşului un aspect urban, modern, a fost construită între anii 1905 şi 1907. A fost sediul Primăriei timp de 55 de ani. Palatul iese în evidenţă prin turnul înalt de 60 m, iniţial construit pentru a fi clopotniţa oraşului. Astăzi, este sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Mureş.

Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian"

Clădirea prezentă a Colegiului Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" a fost construită iniţial ca un "Liceu Romano-Catolic" pentru băieţi. În decursul Primului Război Mondial, cea mai mare parte a clădirii a fost ocupată de spitalul militar, clasele operând doar în sălile de clasă şi laboratoarele de la etajul 2 şi din pod. Până în 1948 a fost o şcoală numai pentru băieţi, apoi a devenit una mixtă.

Colegiul Naţional "Unirea"

Colegiul Naţional "Unirea" a fost fondat în 1907. Numele său este legat de un eveniment istoric al anului 1918 – unirea României cu Transilvania. Începând cu anul 2000, liceul primeşte titlul de "Instituţie Şcolară Reprezentativă". Este a doua instituţie din Tîrgu-Mureş care primeşte distincţia de "Şcoală Europeană". Titlul a fost acordat de Ministerul Educaţiei după un concurs care a avut loc în 2004. Liceul cuprinde educaţie preşcolară, precum şi şcoala primară şi secundară.

Liceul Teoretic "Bolyai Farkas"

Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" a fost numait după un genial matematician maghiar. Instituţia însăşi este una dintre cele mai vechi din Transilvania. A fost fondată acum mai bine de 450 de ani, în 1557. De atunci, instituţia a suferit multe schimbări şi reorganizări. Azi, în jur de 1100 de elevi, de la clasa I până la clasa a XII-a studiază la acest liceu, exclusiv în maghiară.

Teatrul Naţional

Teatrul Naţional este cunoscut drept una dintre cele mai înalte societăţi artistice din România şi numără mai mult de 60 de ani de existenţă. Teatrul este sediul a două societăţi, cea românească şi cea maghiară. A fost localizat in clădirea Palatului Culturii între anii 1946 şi 1973. Prezenta clădire a teatrului, o dovadă elocventă a consideraţiei pe care o are arta în România, a fost inaugurată în octombrie 1973. Proiectul teatrului a fost realizat de către arhitectul Constantin Săvescu din Bucureşti, fiindu-i acordat pentru această creaţie Premiul Asociaţiei Arhitecţilor în 1973. Datorită activităţii prodigioase, accentuate de-a lungul anilor de un repertoriu valoros, de numeroase distincţii obţinute la diferite festivale teatrale şi pentru succesul la public, în 1978 Teatrului din Tîrgu-Mureş i-a fost oferit numele de Teatru Naţional.

Pagina»   1   2   3   4   Introducere elevi din loturile judeţene


Introducere profesori din loturile judeţene


Afişare/Ştergere elevi din loturile judeţene


Afişare/Ştergere profesori din loturile judeţene